Właściwości lecznicze szpinaku znane są już od pokoleń. Jest to zasługa beta karotenu, witaminy C oraz luteiny, które są znanymi przeciwutleniaczami. Badania potwierdziły, że liście szpinaku wykazują właściwości antynowotworowe i chronią przed miażdżycą. W szczególności szpinak powinny jadać osoby narażone na dużą ilość stresu, jest on bowiem źródłem magnezu. Pierwiastek ten ma duży wpływ na funkcjonowanie układu nerwowego, zdecydowanie obniża podatność na stres oraz, wykazuje właściwości uspokajające.

Często nie mamy pomysłu na przemycenie szpinaku do naszej codziennej diety. Najprostszym sposobem jest przygotowanie koktajlu. Dzięki temu przyswoimy szpinak bez obróbki termicznej, czyli nie stracimy ważnych właściwości odżywczych.

Jak zrobić koktajl??

Nic prostszego :)

Do blendera wkładamy:

  • dwie garście szpinaku baby
  • jednego banana
  • jedno kiwi
  • sok z jednej pomarańczy

Całość blendujemy i gotowe.

Smaczego