Ciasto marchewkowe jest idealną propozycją dla osób, które chcą w łatwy i szybki sposób przygotować wspaniały wypiek. To warzywne ciasto zaskoczy nawet najbardziej wymagających smakoszy!! Aby dodatkowo wzbogacić smak proponujemy dodać orzechy :)

Składniki:

  • 4 średnie marchewki (2 szklanki startej)
  • 1 i 1/2 szklanki mąki
  • 1 i 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 1/2 łyżeczki sody oczyszczonej
  • szczypta soli
  • przyprawy: 1 łyżeczka cynamonu, 1/2 łyżeczki imbiru, 1/4 łyżeczki gałki muszkatołowej lub przyprawy do piernika
  • 3/4 szklanki oleju roślinnego
  • 3 jaja 
  • 1 szklanka brązowego cukru
  • 1 opakowanie cukru wanilinowego

Przygotowanie:

  • Piekarnik nagrzać do 180 stopni. Marchew obrać i zetrzeć na tarce o grubych oczkach, odmierzyć 2 szklanki. Do miski przesiać mąkę razem z proszkiem do pieczenia, sodą, solą oraz z przyprawami.
  • W drugiej, większej misce wymieszać (rózgą lub mikserem na wolnych obrotach): olej, jajka, cukier, tartą marchewkę, ekstrakt z wanilii. Następnie wymieszać za pomocą łyżki z mieszaną z mąki.
  • Gotową masę wyłożyć do brytfanki i piec przez 40 minut.

Smacznego :)