Babka piaskowa z kakao
DrukujBabka piaskowa jest idealną propozycją na wielkanocny stół, ale również jako dodatek do kawy na co dzień. Przepis który dzisiaj przedstawiamy jest bardzo prosty i szybki do wykonania.
Składniki:
- 4 duże jajka
- 250 g margaryny
- 200 g cukru pudru
- cukier waniliowy
- 150 g mąki pszennej tortowej
- 50 g mąki ziemniaczanej
- 2 łyżeczki proszku do pieczenia
- 2 budynie waniliowe bez cukru
- 2 łyżki kakao
- 70 ml mleka
Wykonanie:
- Białka ubijamy z połową cukru pudru (100 g)
- Pozostały cukier oraz cukier waniliowy łączymy z margaryną i miksujemy na najwyższych obrotach.
- Do masy maślanej, cały czas miksując, dodajemy po jednym żółtku.
- Mąkę łączymy z proszkiem do pieczenia oraz budyniami i dodajemy stopniowo do masy maślanej. Na koniec wlewamy mleko.
- Do ciasta dodajemy ubite wcześniej białka i delikatnie mieszamy całość łyżką.
- Połowę ciasta przekładamy do brytfanki, do pozostałej części dodajemy kakao, mieszamy i dokładamy do wcześniej przełożonego ciasta.
- Ciasto wstawiamy do nagrzanego do 160 stopni piekarnika (opcja góra + dół) i pieczemy 60 minut .
SMACZNEGO