Babka piaskowa jest idealną propozycją na wielkanocny stół, ale również jako dodatek do kawy na co dzień. Przepis który dzisiaj przedstawiamy jest bardzo prosty i szybki do wykonania. 

Składniki:

  • 4 duże jajka 
  • 250 g margaryny
  • 200 g cukru pudru
  • cukier waniliowy
  • 150 g mąki pszennej tortowej
  • 50 g mąki ziemniaczanej
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 2 budynie waniliowe bez cukru
  • 2 łyżki kakao
  • 70 ml mleka

Wykonanie:

  • Białka ubijamy z połową cukru pudru (100 g)
  • Pozostały cukier oraz cukier waniliowy łączymy z margaryną i miksujemy na najwyższych obrotach. 
  • Do masy maślanej, cały czas miksując, dodajemy po jednym żółtku. 

 

  • Mąkę łączymy z proszkiem do pieczenia oraz budyniami i dodajemy stopniowo do masy maślanej. Na koniec wlewamy mleko. 
  • Do ciasta dodajemy ubite wcześniej białka i delikatnie mieszamy całość łyżką. 
  • Połowę ciasta przekładamy do brytfanki, do pozostałej części dodajemy kakao, mieszamy i dokładamy do wcześniej przełożonego ciasta.

 

  • Ciasto wstawiamy do nagrzanego do 160 stopni piekarnika (opcja góra + dół) i pieczemy 60 minut .

SMACZNEGO