Zupa z soczewicy z pieczarkami
DrukujZupa z soczewicy jest bardzo zdrową potrawą. Soczewica ma wiele wartości odżywczych, a co za tym idzie - właściwości zdrowotnych. Soczewica przede wszystkim zawiera dużo białka, które może być alternatywą dla białka pochodzenia zwierzęcego. Jest także bardzo bogatym źródłem ważnego dla serca potasu i potrzebnego w ciąży kwasu foliowego.
Składniki:
- 400 ml wody
- ½ szklanki czerwonej soczewicy
- 3 pieczarki
- Marchewka
- Pietruszka
- ½ cebuli
- 3 łyżki koncentratu pomidorowego
- 2 łyżki oleju rzepakowego
- Sól
- Pieprz
- Mielona papryka słodka i ostra
- Mielona kolendra
- 2 listki laurowe
- 2 ziarenka ziela angielskiego
Wykonanie:
Marchewkę ,pietruszkę, cebulę i pieczarki umyć, obrać i pokropić w plasterki. Soczewicę opłukać i wsypać do garnka z gotującą się wodą. Dodać marchewkę, pietruszkę listki laurowe i ziele angielskie i gotować ok 20 minut. Następnie dodać cebulę i pieczarki i gotować jeszcze 10 minut. Gdy soczewica będzie miękka, doprawić koncentratem pomidorowym wymieszanym z olejem. Wyjąć listki laurowe i ziele angielskie i zblędować mikserem. Doprawić do smaku.
Smacznego :)