Zupa z soczewicy jest bardzo zdrową potrawą. Soczewica ma wiele wartości odżywczych, a co za tym idzie - właściwości zdrowotnych. Soczewica przede wszystkim zawiera dużo białka, które może być alternatywą dla białka pochodzenia zwierzęcego. Jest także bardzo bogatym źródłem ważnego dla serca potasu i potrzebnego w ciąży kwasu foliowego.

Składniki:

  • 400 ml wody
  • ½ szklanki czerwonej soczewicy
  • 3 pieczarki
  • Marchewka
  • Pietruszka
  • ½ cebuli
  • 3 łyżki koncentratu pomidorowego
  • 2 łyżki oleju rzepakowego
  • Sól
  • Pieprz
  • Mielona papryka słodka i ostra
  • Mielona kolendra
  • 2 listki laurowe
  • 2 ziarenka ziela angielskiego

Wykonanie:
Marchewkę ,pietruszkę, cebulę i pieczarki umyć, obrać i pokropić w plasterki. Soczewicę opłukać i wsypać do garnka z gotującą się wodą. Dodać marchewkę, pietruszkę listki laurowe i ziele angielskie i gotować ok 20 minut. Następnie dodać cebulę i pieczarki i gotować jeszcze 10 minut. Gdy soczewica będzie miękka, doprawić koncentratem pomidorowym wymieszanym z olejem. Wyjąć listki laurowe i ziele angielskie i zblędować mikserem. Doprawić do smaku.
Smacznego :)