Świątecze uszka z grzybami
DrukujKochani, święta tuż tuż w związku z tym pragniemy podzielić się z Wami sprawdzonym i wyjątkowym przepisem na świąteczne uszka z grzybami. W prawie każdym polskim domu na świątecznym stole króluje barszcz czerwony z uszkami, dlatego warto przygotować się już teraz. Uszka możemy przygotować wcześniej i bez problemu przechowywać je w zamrażalniku. W takim razie do dzieła!!
Przepis na ciasto:
Składniki:
- 2 szklanki mąki
- 1/3 szklanki oleju rzepakowego
- 3/4 szklanki wrzątku
- szczypta soli
Wszystkie składniki należy pomalutku zagnieść. Wyrobione ciasto odkładamy.
Przepis na farsz:
Składniki:
- 10 deko suszonych grzybów
- 2 średnie cebule
- masło do smażenia
Grzyby należy namoczyć na noc. Na drugi dzień ugotować do miękkości i posiekać. W międzyczasie cebulkę drobno posiekać i podsmażyć na masełku. Dodać grzyby i jeszcze chwilkę podsmażać. Doprawić do smaku pieprzem i solą.
Z podanych składników możemy ulepić około 40 uszek.
Wszystko gotowe :) Teraz wystarczy rozwałkować ciasto i ulepić uszka :)
SMACZNEGO :)