Kochani, święta tuż tuż w związku z tym pragniemy podzielić się z Wami sprawdzonym i wyjątkowym przepisem na świąteczne uszka z grzybami. W prawie każdym polskim domu na świątecznym stole króluje barszcz czerwony z uszkami, dlatego warto przygotować się już teraz. Uszka możemy przygotować wcześniej i bez problemu przechowywać je w zamrażalniku. W takim razie do dzieła!!

Przepis na ciasto:

Składniki:

  • 2 szklanki mąki
  • 1/3 szklanki oleju rzepakowego
  • 3/4 szklanki wrzątku
  • szczypta soli

Wszystkie składniki należy pomalutku zagnieść. Wyrobione ciasto odkładamy.

Przepis na farsz:

Składniki:

  • 10 deko suszonych grzybów
  • 2 średnie cebule
  • masło do smażenia

Grzyby należy namoczyć na noc. Na drugi dzień ugotować do miękkości i posiekać. W międzyczasie cebulkę drobno posiekać i podsmażyć na masełku. Dodać grzyby i jeszcze chwilkę podsmażać. Doprawić do smaku pieprzem i solą.

Z podanych składników możemy ulepić około 40 uszek.

Wszystko gotowe :) Teraz wystarczy rozwałkować ciasto i ulepić uszka :)

SMACZNEGO :)