Spędzasz Święta Wielkanocne na zleceniu, u rodziny niemieckiej i zastanawiasz się jak wygląda niemiecka Wielkanoc, jakie potrawy niemieckie i zwyczaje wiążą się z tymi świętami?

 

Wielki Czwartek (Gründonnerstag) jest dniem w którym Niemcy muszą zjeść “coś zielnego”. Tradycyjnym dodatkiem, goszczącym tego dnia na niemieckich stołach jest frankfurcki zielony sos, przyrządzany z siedmiu ziół. Niemcy gotują zazwyczaj jajka na twardo i gotowane ziemniaki w asyście zielonego sosu frankfurckiego.

 

Święta Wielkanocne w Niemczech rozpoczynają się szybciej niż w Polsce, bo już w Wielki Piątek, zwany Cichym Piątkiem (Stiller Freitag). Wielki Piątek w Niemczech jest dniem wolnym od pracy, dniem zadumy, gdyż wtedy odbywają się w kościołach misteria upamiętniające śmierć Chrystusa. W niemiecki Cichy Piątek nie obowiązuje ścisły post, tak jak ma to miejsce w Polsce. Wieczorem odbywają się agapy, czyli wspólny posiłek przy kościołach, składający się z wody, chleba i wina.

 

Wielka Sobota (Karsamstag) nie jest dniem święcenia pokarmów, tak jak w Polsce, natomiast przed wieloma kościołami zapalane są ogniska na znak zbliżającego się zmartwychwstania Chrystusa.

 

Rano, w Niedzielę Wielkanocną (Ostersonntag) Niemcy zasiadają przy uroczystym śniadaniu Wielkanocnym. Nie może zabraknąć jajek faszerowanych, knedli, białego sera czy wielkanocnego chlebka. Ten dzień jest wyczekiwany szczególnie przez dzieci, ponieważ wiąże się on z poszukiwaniem słodkości w ogrodzie lub w domu, które zostawił Wielkanocny Zajączek (Osterhase). Popularna jest również zabawa związana z tłuczeniem wielkanocnych jaj. Każdy dostaje jajko, którym następnie stuka się z innymi. Wygrywa ten, którego jajko pozostanie najdłużej nienaruszone. Na świątecznych stołach króluje hackepeter, pieczeń, boczek, kiełbasa, pasztet, ale także raki w pikantnym sosie. W kwestii słodkości, nasi niemieccy sąsiedzi mają podobne upodobania: babki drożdżowe z rodzynkami, serniki i strucle owocowe goszczą na wielkanocnych stołach.

 

Poniedziałek Wielkanocny (Ostermontag) jest czasem spotkań z rodziną i bliskimi. W przeciwieństwie do polskiej tradycji, w Niemczech nie ma zwyczaju polewania się wodą, czyli popularnego „śmigusa-dyngusa”.

 

Dania wielkanocne

 

Prostym daniem polskim, ale bardzo popularnym w okresie wielkanocnym jest szynka w galarecie.

SZYNKA W GALARECIE

Składniki:

- 4 jajka

- 6 dużych plastrów szynki (np. włoskiej lub konserwowej)

- 2 łyżeczki chrzanu

- 1/5 papryki świeżej pokrojonej w paski

- 1/3 pęczka natki pietruszki

- 1 szklanka rosołu

- pokrojone w kosteczkę warzywa ugotowane w rosole (marchewka, pietruszka)

- 1/3 puszki groszku zielonego

- 2 łyżeczki żelatyny

 

 

 

Przygotowanie:

Plastry szynki smarujemy odrobiną chrzanu, układamy paprykę, pietruszkę i zwijamy w rulony. Układamy w przezroczystym naczyniu, a następnie dodajemy pokrojoną marchewką z groszkiem. Można dodać też inne warzywa z rosołu. Na górze układamy plasterki ugotowanych wcześniej na twardo jajek i dekorujemy pietruszką.

Do szklanki gorącego rosołu wlewamy dwie łyżeczki żelatyny i dobrze mieszamy. Gdy przestygnie, zalewamy powoli szynkę z warzywami i wkładamy do lodówki, aby stężała.

 

Popularnym ciastem niemieckim w okresie wielkanocnym jest chlebek wielkanocny na słodko.

CHLEBEK WIELKANOCNY (Oster-Brot - Traditionelles Oster-Gebäck)

 

Składniki na 2 małe bochenki:

- 500 g mąki

- 1 paczka suchych drożdży (7 g)

- 250 ml mleka (letniego)

- 100 g masła (miękkiego, ale nie płynnego)

- 1 jajko (rozmiar M)

- 1 opakowanie cukru waniliowego

- ½ łyżeczki soli

- 70 g cukru

- 1 łyżka startej skórki pomarańczowej

- 1 łyżka startej skórki cytrynowej

- 180 g rodzynek

- 120 g płatków migdałowych

 

Polewa:

- 1 żółtko

- 50 ml mleka

- cukier puder

- rodzynki i płatki migdałowe

Przygotowanie:

Pierwszym krokiem jest rozpuszczenie drożdży z odrobiną cukru w niewielkiej ilości letniego mleka.

Następnie wsyp mąkę do miski i uformuj w niej wgłębienie. Wlej do tego zagłębienia rozpuszczone drożdże i przykryj je odrobiną mąki. Przykryj ciasto i pozostaw na kwadrans w ciepłym i ciemnym miejscu.

Po upływie 15 minut dodajemy pozostałe letnie mleko, resztę cukru, sól, cukier waniliowy, skórkę z cytryny i pomarańczy oraz rodzynki, a następnie całość zagniatamy ręcznie lub robotem kuchennym. Dodajemy masło i całość zagniatamy na gładkie ciasto.

Następnie ciasto musi rosnąć przez 2 godziny w ciepłym i ciemnym miejscu. Aby zapobiec wysychaniu, przykryj miskę wilgotną ściereczką.

Po upływnie dwóch godzin podziel ciasto na 2 równe części i uformuj z nich kulki. Ułóż kulki na blasze wyłożonej papierem do pieczenia i pozostaw do wyrośnięcia na kolejne ½ godziny. Aby zapobiec wysychaniu, kule ciasta należy przykryć folią spożywczą.

Po upływie czasu wyrastania, przekrój je na krzyż i posmaruj mieszanką żółtka i mleka. Jeśli chcesz, możesz posypać rodzynkami, płatkami migdałowymi i cukrem.

Piec w temperaturze 170°C (grzanie góra/dół) przez 35-40 minut.

Miękki i puszysty chleb wielkanocny jest już gotowy. Najlepiej podawać letni z masłem i dżemem.

 

Powyższe porady zostały przygotowane przez Bravecare Sp. z o.o. w trosce o wszystkie opiekunki wyjeżdżające do pracy w Niemczech.