Domowy zakwas z buraków
DrukujZakwas z buraków to wspaniały środek na wzmocnienie odporności organizmu. Sprawdza się świetnie jako naturalny napój energetyczny. Zwłaszcza o tej porze roku warto pamiętać o kiszonkach, które powinny być nieodzownym elementem naszej diety. Wykonanie zakwasu nie jest trudne i warto go zrobić przede wszystkim ze względu na jego naturalne właściwości probiotyczne, które świetnie regulują pracę jelit. Proces fermentacji sprawia, że właściwości zdrowotne buraków stają się jeszcze mocniejsze! W procesie tym wytwarzany jest kwas mlekowy, który jest nieoceniony dla naszej flory bakteryjnej jelit.
Właściwości zakwasu:
- Wspomaga pracę naszej wątroby, a nawet jest w stanie zahamować rozwój komórek rakowych.
- pomaga w walce z anemią
- wspomaga odchudzanie
- odkwasza organizm
- obniża poziom złego cholesterolu
zatem do dzieła :)
Składniki:
- 1,5 kg buraków
- liść laurowy
- 4 zioła angielskie
- 3 ząbki czosnku
- woda
- łyżeczka cukru
- łyżeczka soli
Wykonanie:
Buraki należy obrać i pokroić w kostkę. Umieścić w dużym słoiku.Następnie dodać ziele angielskie, liść laurowy i czosnek, i całość zalać wodą z cukrem i solą. Zakwas trzymamy 4 dni w ciepłym i suchym miejscu. Należy pamiętać, żeby codziennie usuwać pianę, która będzie się tworzyła na powierzchni wody. Jest to bardzo ważne, ponieważ jeśli tego nie zrobimy zakwas zacznie nam pleśnieć. Po upływie 4 dni przelewamy gotowy zakwas do butelki i możemy go trzymać w lodówce nawet dwa tygodnie. Dla wzmocnienia organizmu należy pić pół szklanki zakwasu dziennie.
Na zdrowie :)